FAQ

Zin in basket, wat doe ik?

Heb je interesse om te beginnen met basketballen? Neem dan contact op met onze sportieve cel via sportief@titansbasketball.be. Vermeld zeker je geboortedatum en eventuele basketbal- of andere sportervaring. De sportieve verantwoordelijken helpen je graag verder en maken je wegwijs binnen onze club.

                                                                                                                                                                                                        Nieuwe spelers krijgen altijd de kans om vrijblijvend enkele proeftrainingen te volgen voordat ze beslissen om lid te worden.

Tot snel op het veld!

Hoe schrijf ik me in?

De spelers die reeds bij de club aangesloten zijn, krijgen in de periode april-mei alle nodige informatie om hun lidmaatschap voor het komende seizoen te vernieuwen. 

Startende basketters en spelers die van een andere club overkomen, kunnen contact opnemen met onze sportieve cel via sportief@titansbasketball.be.

Vanaf welke leeftijd kan ik starten met basketbal?

Voor het spelen van basketbal is een veelzijdige motorische ontwikkeling vereist. Multimove biedt hiervoor de ideale basis. Het programma biedt kinderen een gevarieerde en uitdagende bewegingsbeleving. De focus ligt niet op sportspecifieke vaardigheden, maar op een brede motorische ontwikkeling. De kinderen worden in uitdagende bewegingssituaties geplaatst, waarbij de fundamentele bewegingsvaardigheden aan bod komen: lopen en springen, werpen en vangen, dribbelen, ...

Peanutstornooien, de eerste wedstrijdervaring basket.

Via speelse werkvormenworden onze kleinste baskettertjes tijdens de trainingen voorbereid op huneerste wedstrijdervaring. Jaarlijks worden er door verschillende clubs peanutstornooiengeorganiseerd en in overleg met de ouders schrijven de coaches van de lagereploegen één of meerder ploegjes voor deze tornooien in.

Tijdens deze peanutstornooienworden er meerdere korte wedstrijdjes gespeeld van telkens 8 minuten. Despelregels zijn zo aangepast dat elk kind voldoende kansen krijgt opspelbeleving en spelplezier: 3 tegen 3, op een half veld… Voor deze tornooienwordt er geen stand bijgehouden. Iedere speler is een winnaar!  

Hoeveel kost dit per jaar?

Het lidgeld is afhankelijk van onder meer het aantal trainingsuren per week. Meer informatie hierover kan je bekomen via info@titansbasketball.be.  Aan families die meerdere kinderen inschrijven geeft Titans Basketball vanaf het 2e kind een korting van 25€. De club aanvaardt talententickets van de stad Mechelen en vrijetijdscheques van de gemeente Bonheiden.

Wat is U6 Basketschool?

De oudste kleuters kunnen bij ons terecht in degroep ‘U6 Basketschool’. Met deze groep maken we de overgang van Multimove naarde competitiesport basketbal.

Tijdens deze lessen neemt de basketbal een centraleplaats in. Via speelse opdrachten wordt er in de eerste plaats verder gewerkt aande individuele motorische ontwikkeling. De nadruk ligt hierbij op devaardigheden die nodig zijn om basketbal te spelen, zoals dribbelen, werpennaar doel,…

Individuele werkvormen worden afgewisseld metgroepsspelletjes. Basketbal is een ploegsport, dus wordt er ook in deze groep ookal gewerkt aan samenspel om geleidelijk aan te groeien tot een wedstrijdvorm 3tegen 3. 

Is basketbal een ploegsport en een engagement?

Basketbal is een competitiesport. Tijdens de week wordt er getraind voor de wedstrijden in het weekend. Iedere speler/speelster neemt in de mate van het mogelijke maximaal deel aan alle trainingen en wedstrijden van de ploeg. Een afwezigheid wordt steeds persoonlijk en vooraf aan de coach meegedeeld.

We moedigen ook ouders aan om voor hun kinderen te komen supporteren en betrokkenheid te tonen bij de club. Onze club draait op vrijwilligengagement. Werk wordt lichter als we het kunnen delen. Daarom vragen we oudersom bij de matchen taken te doen zoals boek, klok, afgevaardigde...  Als iedereen een deeltje doet dan wordt het voor iedereen aangenamer en kan elk zijn zoon of dochter zien spelen.

Ik heb een sportongeval, wat nu?

Laat het aangifteformulier invullen door de arts die het letsel vaststelt. Het formulier kan je terugvinden op onze website onder documenten, in de ploegmap of bij de coach. 

Bezorg het formulier zo vlug mogelijk (uiterlijk de 2de dag na het ongeval) aan het secretariaat of de coach. 

Je betaalt zelf alle rekeningen, maar bewaar zorgvuldig alle betalingsbewijzen. Wanneer het leed geleden is, stelt het ziekenfonds een afrekening op. U stuurt deze afrekening voor vereffening naar de verzekeringsmaatschappij. 

Materiële schade (kledij, brillen,...) worden niet vergoed!

Wedstrijden, wanneer en waar?

Afhankelijk van je leeftijd en je niveau speel je bijna elk weekend een wedstrijd. De meeste communicatie gebeurt via de coach en/of de ploegafgevaardigde, een vrijwillige ouder die de coach bijstaat in de organisatie van de ploeg.

De wedstrijdkalender en trainingsuren zijn ook te raadplegen op deze website. Surf hiervoor naar 'sportief - wedstrijden' voor een volledig overzicht of kijk op de pagina van je ploeg. Daarnaast kan je ook de app van de VBL installeren op je smartphone. Via deze handige tool blijf je steeds op de hoogte van de laatste wijzigingen binnen Basketbal Vlaanderen. Je kan kiezen van welke ploeg je info (uur, locatie, score...) wil ontvangen en er is ook een mogelijkheid om deze aan je Google Agenda te koppelen. 

Algemene afspraken wedstrijden

Iedere speler/speelster wordt verwacht aanwezig te zijn op de wedstrijden.Indien je niet kan deelnemen aan een wedstrijd, dan verwittig je de coach enploegafgevaardigde zo snel mogelijk. Basketbal is een ploegsport, dus je ploegmatenen coach rekenen erop dat jij er ook bent. Met uitzondering van onverwachteafwezigheden, zoals ziekte, wordt dit een week vooraf gemeld, zodat ereventueel nog naar een oplossing kan gezocht worden bij te weinig spelers. Eenforfait is niet alleen niet leuk voor de ploeg, maar kost de club ook eenboete.

Bij een wedstrijd ben je steeds 45 minuten voor de wedstrijdaanwezig in de zaal en 30 minuten voor de start van de wedstrijd klaar om op tewarmen. De wedstrijden worden gespeeld met een uitrusting van de club. Na dematch wordt deze steeds verzameld en via een beurtrol gewassen.

Ik ben iets verloren, wat nu?

Neem dan eerst contact op met je coach, ploegafgevaardigde of medespelers. Nog niet gevonden? Kijk dan zeker bij de verloren voorwerpen in de sporthal (in Bonheiden liggen deze spullen in het lokaaltje links, tussen de inkomhal en de gangen) of breng een bezoek aan de sportdienst.

Niet gevonden? Mail naar info@titansbasketball.be. Misschien kunnen wij verder helpen.

Wil je ons graag steunen? Ja dat kan!

Uw bekendheid in de ruime regio vergroten en onze clubwerking steunen? Het kan, door uw naam en logo te verbinden aan TITANS Basketball. Via onze pakketten en mogelijke partnerships kan u kiezen uit tal van mogelijkheden om de club te sponsoren. Interesse? Mail ons dan even fdepraetere@yahoo.com.

Ik heb een kwetsuur en kan niet trainen of spelen.

Ben je gekwetst en kan je niet komen trainen of spelen? Verwittigdan steeds je coach. Is het een kwetsuur opgelopen tijdens de sportactiviteit,dan kan je aanspraak maken op je sportongevallenverzekering. Iedereen diedeelneemt aan of helpt bij een activiteit georganiseerd door onze club isautomatisch verzekerd. 

Wie gekwetst is, blijft bij de ploeg horen! Dit betekent dat jenaar de (thuis)wedstrijden van je ploeg gaat en ook een inspanning doet om somseen training bij te wonen.